A A A K K K
для людей із порушенням зору
Копичинецька міська рада
Kopychyntsi City Council

Як відкрити ФОП в Україні: детальна інструкція

Дата: 27.01.2020 10:39
Кількість переглядів: 771

Фото без описуФОПом може стате будь-який українець, що досяг 18-тиліття. Шістнадцятирічні українці теж можуть стати фізичними підприємцями, але лише за письмової згоди батьків чи опікуна.

Ще до того, як ви підете реєструватися на приватного підприємця, варто пам'ятати про кілька нюансів.

Перший: для заповнення реєстраційної заяви (і онлайн, і особисто) майбутній підприємець має обрати КВЕД (класифікатор видів економічної діяльності) — для означення виду (чи видів) діяльності, яким ФОП і буде займатися.


Другий: для оформлення онлайн-заяви про реєстрацію ФОП вам потрібно обов'язково мати електронний цифровий підпис (ЕПЦ).
 

Як відкрити ФОП через інтернет

Як відкрити ФОП через сайт Мін'юсту

Перший спосіб — через сайт Мін'юсту. Тут потрібно увійти в "Кабінет електронних сервісів" і у "Реєстрація бізнесу та ГО" вибрати вид суб’єкта "Фізична особа-підприємець". Відкриється вікно входу (реєстрації). Якщо ви не зареєстровані в системі – зробіть це, слідуючи вказівкам.


Далі буде потрібно зробити таке:

1. Увійти в приватний кабінет (на сайті Мін'юсту).
2. Створити заяву.
3. Підписати заяву ЕЦП.
4. Відправити заяву.
5. Перевірити стан розгляду заяви.
6. Отримати електронний або паперовий документ.

У Мін'юсті запевняють: такий спосіб реєстрації займе всього один день.

 

Як відкрити ФОП через iGov

Другий спосіб онлайн-реєстрації — за допомогою Порталу державних послуг iGov. Тут потрібно вибрати "Послуги бізнесу", і в підрозділі "Реєстраційні дані" — пункт "Державна реєстрація фізичної особи-підприємця". Щоправда, ця функція працює поки що (станом на січень 2020) лише у Дніпропетровській, Донецькій та Тернопільській областях. Але можна пробувати. Адже ідентифікація особи в iGov відбувається все одно за допомогою ЕЦП або систем BankID (є, зокрема, у клієнтів Приватбанку та Ощадбанку) чи IDcard (той самий біометричний паспорт), які містять інформацію і про місце реєстрації особи.


На сайті вам необхідно буде виконати три кроки:

  • заповнити свої контактні дані та місце реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності;
  • вибрати систему оподаткування, тобто 1, 2 чи 3 групу ФОПа та завантажити скан відповідної заяви (її можна завантажити тут Форма 10);
  • обрати КВЕД і натиснути “Замовити послугу”.

Відповідь прийде на вказану вами електронну пошту.


Як відкрити ФОП особисто

Якщо онлайн-реєстрація — не для вас, то можна зареєструвати ФОП і старим-добрим способом оббивання відомчих порогів. Для цього потрібно звернутися до державного реєстратора за місцем проживання з паспортом та ідентифікаційним кодом, надати копії цих документів. У держреєстратора ви маєте заповнити реєстраційну картку, тобто форму 10. Будьте уважні при заповненні КВЕДів — якщо помилитесь, вас зареєструють (щоправда, ризикуєте замість, наприклад, надання будівельних послуг підписатись на постачання хліба). А виправити цю помилку можна буде тільки шляхом перереєстрації.

Подати документи держреєстратору також можна спецлистом або через представника (оформивши на нього попередньо нотаріально посвідчену довіреність).

Якщо обійшлось без помилок — протягом трьох робочих днів з моменту подання документації вас повинні внести до державного реєстру й видати відповідну виписку. Якщо ви надсилали документи листом, то і виписку отримаєте поштою.

Далі необхідно нести власноруч документи до підрозділу податкової інспекції:

- копію паспорта та ідентифікаційного коду;
- заяву щодо застосування єдиного податку;
- отриману вами раніше виписку з єдиного державного реєстру;
- книгу обліку доходів;
- заяву на ім’я начальника податкової інспекції або за Ф. 5-ОПП.

При цьому книгу обліку доходів потрібно буде реєструвати навіть у випадку онлайн-реєстрації ФОП. Крім того, ви отримаєте свідоцтво про те, що є платником єдиного податку, та реквізити банківського рахунку, на який будете сплачувати цей податок.

Ще один момент: безвідносно способу реєстрації потрібно буде відкрити рахунок у банку для проведення безготівкових розрахунків.

 

Про податки та інші обов'язкові платежі для ФОПів

Усі приватні підприємці діляться на 4 групи. Детальну інформацію про відмінності та особливості оподаткування можна дізнатися на будь-якому інформаційному ресурсі для бухгалтерів. Якщо коротко — то основні відмінності полягають у різних ставках ЄП (Єдиного податку) та ЄСВ (Єдиного соціального внеску), а також ліміті у доходах та кількості найманих працівників.


Зауважимо, від сплати ЄСВ звільняється особа на спрощеній системі оподаткування, що одночасно є пенсіонером за віком або по інвалідності і отримує пенсію або соціальну допомогу.

У січні 2020 Верховна Рада прийняла нові ліміти доходів для ФОПів. Це відкриває нові можливості для них. Відтепер 1-3 групи можуть отримувати доходи до 1,5 та 7 мільйонів гривень відповідно.

Також варто пам’ятати, що ФОПи першої групи не можуть наймати працівників. Для другої групи дозволені 10 працівників, а для третьої таких обмежень немає.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь