A A A K K K
для людей із порушенням зору
Копичинецька міська рада
Kopychyntsi City Council

Податкові новації: «гаряча лінія» від податківців

Дата: 16.04.2020 10:47
Кількість переглядів: 494

Під час спілкування з платниками було обговорено особливості сплати податків в умовах карантину, преференції при здійсненні бізнесом діяльності під час карантинних заходів. Наводимо найактуальніші з них.

Який порядок сплати єдиного соціального внеску підприємцями?

За періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року тимчасово звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску за себе:

- підприємці на загальній системі оподаткування;

- підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність (наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які проводять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності);

- члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

При цьому такі особи можуть прийняти самостійне рішення про сплату єдиного внеску за такий період. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за вказаний звітний період.

Якщо платник здійснив оплату внесків за березень та квітень 2020 року, до набрання чинності Законом № 533, то такі суми зараховуються у рахунок майбутніх платежів за умови відсутності сум недоїмки, штрафних санкцій та/або пені по цьому внеску (крім випадків самостійного визначення таким платником бази нарахування єдиного внеску за звітний період у звітності).

За які порушення не застосовуються штрафні санкції щодо єдиного соціального внеску?

Подовжено до 31 травня 2020 року (раніше було до 30.04.2020 р.) строки тимчасового незастосування штрафних санкцій за такі порушення:

- несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;

- неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачою сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);

- несвоєчасне подання звітності до податкових органів. Якщо за несвоєчасне подання звітності вже був накладений штраф, то за повторне таке порушення вчинене щодо періодів з 1 по 31 березня, з 1 квітня по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року, штраф не застосовується.

До 31 травня 2020 року також подовжено терміни ненарахування платникам єдиного внеску пені, при цьому нарахована пеня за періоди з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року підлягає списанню.

Як здійснюватимуться перевірки щодо єдиного соціального внеску?

На період з 18 березня по 31 травня 2020 року встановлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску.

Документальні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, тимчасово зупиняються до 31 травня 2020 року.

При цьому дія мораторію не поширюється на камеральні перевірки звітності з єдиного соціального внеску.

Які особливості сплати податку за землю у березні та квітні 2020 року?

Законом України № 540 скорочено період, визначений Законом № 533, протягом якого не нараховується та не сплачується плата за землю за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні фізичних або юридичних осіб та використовуються ними в господарській діяльності, з двох місяців (березень, квітень 2020 року) до одного – березень 2020 року.

Отже, плату землю (земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності) не нараховують та не сплачують за період з 1 березня по 31 березня 2020 року.

При цьому платники плати за землю (крім фізичних осіб), які відповідно до п. 286.2 ст. 286 ПКУ подали податкову декларацію, мають право подати уточнюючу декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання за березень 2020 року.

Нагадаємо, що платники земельного податку та орендної плати можуть подавати податкову декларацію із плати за землю раз на рік (не пізніше 20 лютого) або щомісяця – протягом 20 календарних днів після закінчення звітного місяця (п. 286.3 ст. 286 ПКУ).

Якщо відповідно Закону №533 уже було подано уточнюючу декларацію щодо зменшення податкового зобов’язання за квітень 2020 року (із причин, які не пов’язані із самостійним виявленням помилок), то необхідно подати не пізніше 30 квітня 2020 року уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання за податкові періоди — березень та квітень 2020 року відповідно.

За квітень 2020 року податкове зобов’язання необхідно нарахувати у повному обсязі, а сплатити — до 30 червня 2020 року без нарахування пені та штрафних санкцій.

Зверніть увагу, що граничним терміном сплати податкового зобов’язання за квітень 2020 року, замість 29 травня, буде той самий строк, що і для сплати податкового зобов’язання за травень — 26 червня 2020 року (оскільки 28 червня 2020 року — святковий день, який припадає на вихідний).

Чи звільняються від сплати податку на нерухомість фізичні особи, які не є суб’єктами підприємництва?

У період з 1 березня по 30 березня 2020 року об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Обчислення суми податку з об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється податковим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

Фізичним особам — платникам податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки у 2020 році податкові органи нараховують податок за 2019 податковий (звітний) рік.

Отже, норми щодо звільнення від оподаткування будуть враховані при нарахуванні податковими органами податку фізичним особам — платникам за об’єкти нежитлової нерухомості у 2021 році за 2020 податковий (календарний) рік. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь