A A A K K K
для людей із порушенням зору
Копичинецька міська рада
Kopychyntsi City Council

Довідка замість лікарняного листка

Дата: 22.04.2020 12:37
Кількість переглядів: 1027

 

Фото без опису«Чи оплачуються дні перебування працівника на лікарняному, якщо у зв’язку із відсутністю бланків листків непрацездатності медичний заклад видав довідку?» - такі  питання до юристів безоплатної правової допомоги надходять від наших клієнтів. Роз’яснення чинного законодавства з даного питання надають фахівці Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

До числа страхових випадків віднесено період перебування в закладах охорони здоров’я чи на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій ( Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)»).  У такому випадку Фонд компенсуватиме 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Фонд здійснюватиме виплати на підставі виданого застрахованому працівникові листка непрацездатності.

Зверніть УВАГУ! Якщо тимчасова непрацездатність застрахованої особи викликана карантином, накладеним органами санітарно-епідеміологічної служби, допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду надається з першого дня за весь час відсутності на роботі з цієї причини.

Листок непрацездатності видається інфекціоністом або лікуючим лікарем згідно з висновком лікаря-епідеміолога територіальної СЕС.

ЗАУВАЖУЄМО, що довідка не є підставою для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, за кошти Фонду соціального страхування України, оскільки її нараховують та виплачують тільки на підставі листка непрацездатності.

Довідка підтверджує винятково поважну причину відсутності на роботі — у зв’язку із хворобою. Інших функцій листка непрацездатності вона не виконує.

Отже, якщо працівник надасть таку довідку своєму роботодавцю, вона лише підтвердить, що працівник зазначений період часу хворів. Однак лікарняні на її підставі нараховуватися не будуть.

Для того, щоб роботодавець на законних підставах оплатив працівнику час його хвороби, співробітник повинен обміняти довідку на листок непрацездатності. Тому копію довідки працівник надає роботодавцю, а оригінал зберігає у себе, для того, щоб надалі обміняти її в лікувальному закладі на листок непрацездатності.

Лише після пред’явлення роботодавцю листка непрацездатності на його підставі буде здійснено нарахувати лікарняних та оформлення заяви-розрахунку для надання матеріального забезпечення від Фонду соцстраху.

Пам’ятайте, що карантин – це не перешкода для отримання правової допомоги від держави.

Отримати правову допомогу можна зателефонувавши на єдиний номер безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103.

Також знайти відповідь на свої правове питання можна самостійно, скориставшись  онлайн-довідником правових консультацій «WikiLegalAid» wiki.legalaid.gov.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь