A A A K K K
для людей із порушенням зору
Копичинецька міська рада
Kopychyntsi City Council

Як система БПД захистила право вчителя на оплату праці

Дата: 02.09.2021 08:32
Кількість переглядів: 1993

Як система БПД захистила право вчителя на оплату праці

Конституція України гарантує кожній особі право на працю та вчасну виплату винагороди за неї. Але що робити, коли працівник після звільнення не отримав усіх належних йому виплат за відпрацьовані дні? Така ситуація трапилася у пана Андрія, який працював вчителем однієї зі шкіл Чортківського району. Тому чоловік вирішив захищати свої права, звернувшись до системи безоплатної правової допомоги.

          Чому виник такий спір між працівником та роботодавцем? З початком навчального року, батьки учнів середніх класів написали заяви про переведення дітей в інші навчальні заклади, хоча школа була готова до навчання школярів та були сформовані відповідні списки. В зв’язку з цим,  дирекція школи 2 вересня 2020 року оголосила про закінчення навчального процесу у 5-9 класах. Проте навчальним закладом змін по тижневому навантаженні затверджено не було, тому і не було затверджених змін до тарифікаційних списків школи.

У листопаді 2020 року вчителя звільнили за згодою сторін, проте з 1 вересня до дня звільнення він працював у навчальному закладі. Однак роботодавцем за цей період  не нараховувалася та не виплачувалася заробітна плата вчителю, хоча сторони перебували у трудових відносинах.

Пан Андрій намагався вирішити конфлікт мирним шляхом, та неодноразово як до звільнення, так і після звільнення звертався до роботодавця із проханням виплатити заробітну плату. Але жодної письмової відповіді йому не надали, обмежившись усною відмовою у виплаті заробітку.

          Тому Андрій мав право у судовому порядку вимагати виплатити йому заробітну плату за два місяці роботи, а також суму середнього заробітку за затримку розрахунку при звільненні.

Для здійснення представництва інтересів клієнта у суді місцевим центром видано доручення адвокату.

Адвокат керувалася статтями Конституції України та Кодексом законів про працю України, які чітко визначають права працівника на оплату своєї праці.

Отже, враховуючи  вимоги ст. 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок  у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП України. При звільнені працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, проводиться в день звільнення.

Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється, виходячи з виплат за попередні два місяці.

Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Так рішенням районного суду позов задоволено: зобов’язано відповідача виплатити пану Андрію невиплачену заробітну плату та середньомісячного заробітку за затримку розрахунку при звільненні загальною сумою 32 тис. грн.

Завдяки системі безоплатної правової допомоги конституційне право на оплату праці було відновлено у судовому порядку. 

 

Посилання на рішення суду:  https://reyestr.court.gov.ua/Review/97710541

 

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:

 

м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50,

моб. (067) 130-01-73

 

або бюро правової допомоги за адресами:

м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь