Копичинецька громада
Kopychyntsi Territorial Community
Малий Герб України
gov.ua
державні сайти України
 

Про дотримання законодавства з РРО/ПРРО

Дата: 01.07.2024 11:40
Кількість переглядів: 55

Фото без опису

Про дотримання законодавства з РРО/ПРРО говорили під час «гарячої лінії» в ДПС області

 

Як застосовувати РРО/ПРРО та не порушувати законодавство на сьогодні є актуальною темою для суб’єктів господарювання. Саме тому нещодавно проведено «гарячу лінію» за участю заступника начальника управління-начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Тернопільській області Романа Валецького.

Відповідаючи на запитання, податківець вкотре наголосив, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через РРО/ПРРО та надавати особі розрахунковий документ.

Та при встановленні контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, до порушників застосовують фінансові санкції відповідно до норм Закону України від 30.06.2023 року №3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Під час спілкування Роман Валецький наголосив на необхідності забезпечення споживачам можливості здійснювати розрахунки у безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів. Розповідав і про спосіб отримання фіскального чеку покупцем за оплачені товари (послуги) через ПРРО, де такий розрахунковий документ сформований та виданий ПРРО має таку саму юридичну силу, як і розрахунковий документ класичного РРО.

Податківець зауважив, що продаж власно вирощеної, відгодованої чи виготовленої продукції фізичними особами – підприємцями, незалежно від обраної системи оподаткування, за загальним правилом має здійснюватись із застосуванням РРО/ПРРО.

Додзвонювачі цікавились продажем товарів через мережу Інтернет, зокрема з питань дотримання порядку проведення розрахунків.

Посадовець розповів, що увага податкових органів особливо зосереджена на платниках податків, що системно працюють із порушенням вимог чинного законодавства, або ж і взагалі без реєстрації господарської діяльності. Лише належний рівень правової культури та свідомості при організації господарської діяльності та сплаті податків допоможе уникнути штрафів. На вебпорталі ДПС у розділі «Е-сервіси» функціонує пошуковий сервіс «Пошук фіскального чека», який розміщений за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check. Цей сервіс дозволяє здійснити пошук чека РРО/ПРРО, перевірити його справжність та сприяє припиненню незаконної діяльності окремих торгівців. У випадках виявлення фактів відсутності електронної копії чека на вебпорталі ДПС можна інформувати податкові органи у чат-бот «StopViolationBot» месенджеру «Telegram» для організації та проведення відповідних контрольно-перевірочних заходів.

 

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь